Kapitał Ludzki                 EFS

Program współfinansowany przez Unię Europejską
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


Wśród nas rosną nowi Kopernicy


Menu główne

Linki

Aktualności

  

   4 marca 2011 roku grupa biologów i chemików, uczestniczyła w kolejnych zajęciach warsztatowych na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności na Poltechnice Łódzkiej.

    W laboratorium biochemicznym uczniowie badali kinetykę reakcji enzymatycznych. Ćwiczenia dotyczyły wpływu pH, temperatury, aktywatorów i inhibitorów na aktywność alfa-amylazy, enzymu katalizującego hydrolizę skrobi. Podczas krótkiego wykładu prowadzący przedstawili mechanizmy działania enzymów, ich rolę w przyspieszaniu reakcji i obniżaniu energii aktywacji. Przeprowadzone doświadczenia pozwoliły na uzyskanie wiarygodnych wyników. Uczniowie wykonywali precyzyjne pomiary, odczytywali absorbancję roztworów, metodą Millera oznaczali przyrost cukrów redukujących uwalnianych w czasie hydrolizy skrobi. Analiza wyników potwierdziła wcześniej sformułowane hipotezy badawcze, dotyczące wpływu wybranych czynników na aktywność enzymu.

    Natomiast grupa chemików w laboratorium chemii analitycznej prowadziła analizę jakościową kationów. Każdy z uczestników otrzymał 6 probówek z nieznanymi substancjami w postaci roztworu wodnego i miał za zadanie zidentyfikować zawartości probówek. W tym celu uczniowie wykorzystywali analizę płomieniową, charakterystyczne dla kationów reakcje red-ox, kompleksowania oraz strącania osadów. Młodzież w praktyce stosowała posiadaną wiedzę dotyczącą grup analitycznych kationów oraz odczynników specyficznych, selektywnych oraz grupowych, a uzyskane wyniki dostarczyły satysfakcji młodym analitykom, jak i prowadzącym.

    
Aktualizacja strony
Linki

Zobacz