4 marca 2011 roku grupa biologów i chemików,
uczestniczyła w kolejnych zajęciach warsztatowych na Wydziale
Biotechnologii i Nauk o Żywności na Poltechnice Łódzkiej.
W laboratorium biochemicznym uczniowie badali kinetykę reakcji
enzymatycznych. Ćwiczenia dotyczyły wpływu pH, temperatury,
aktywatorów i inhibitorów na aktywność alfa-amylazy,
enzymu katalizującego hydrolizę skrobi. Podczas krótkiego
wykładu prowadzący przedstawili mechanizmy działania enzymów,
ich rolę w przyspieszaniu reakcji i obniżaniu energii aktywacji.
Przeprowadzone doświadczenia pozwoliły na uzyskanie wiarygodnych
wyników. Uczniowie wykonywali precyzyjne pomiary, odczytywali
absorbancję roztworów, metodą Millera oznaczali przyrost
cukrów redukujących uwalnianych w czasie hydrolizy skrobi.
Analiza wyników potwierdziła wcześniej sformułowane hipotezy
badawcze, dotyczące wpływu wybranych czynników na aktywność
enzymu.
Natomiast grupa chemików w laboratorium chemii analitycznej
prowadziła analizę jakościową kationów. Każdy z
uczestników otrzymał 6 probówek z nieznanymi substancjami
w postaci roztworu wodnego i miał za zadanie zidentyfikować zawartości
probówek. W tym celu uczniowie wykorzystywali analizę
płomieniową, charakterystyczne dla kationów reakcje red-ox,
kompleksowania oraz strącania osadów. Młodzież w praktyce
stosowała posiadaną wiedzę dotyczącą grup analitycznych kationów
oraz odczynników specyficznych, selektywnych oraz grupowych, a
uzyskane wyniki dostarczyły satysfakcji młodym analitykom, jak i
prowadzącym.
|