15 stycznia 2010 roku moduły biologiczny i chemiczny uczestniczyły
w kolejnych zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Biotechnologii i Nauk o
Żywności Politechniki Łódzkiej.
Biolodzy badali wpływ pH,
temperatury, aktywatorów i inhibitorów na szybkość reakcji enzymatycznych. Przeprowadzone
doświadczenia na α-amylazie, pozyskanej z grzyba Aspergillus niger, pozwoliły
na potwierdzenie postawionych wcześniej
hipotez badawczych.
Grupa chemików z wielkim
zaangażowaniem dokonywała analizy kationów oraz badała twardość wody. Barwne
reakcje strącania osadów, red-ox i kompleksowania, pozwalały na identyfikacje jonów i wzbogacały
wiedzę uczestników zajęć.
Oprócz ćwiczeń laboratoryjnych, w ramach Dni Otwartych,
uczniowie zapoznali się również z ofertą
edukacyjną Politechniki Łódzkiej. Uczestniczyli w następujących zajęciach
warsztatowych: „ Ekokosmetyki czyli zrób to sam”, „Trop przestępcę –
biotechnologia w kryminalistyce”, „Poznaj reakcje własnego ciała”.
|